Om meg

Bildet mitt
Horten, Vestfold, Norway
Ei glad kjerring med ei katt. Vi bor i et hus i en hage med masse roser, tomater og urter og hortensiaer.Stort sett trives vi med livet. Vi er veldig miljøbevisst og gjenbruker og resirkulerer og koser oss. Ellers sover vi, leser aviser, ser TV og blogger. Litt Feisboking blir det også. Vi er veldig samfunnsinteresserte og -engasjerte i dette og hint. Katta er egentlig den mest sosiale av oss.

torsdag 15. desember 2011

God Jul ?

Kjerringa våknet opp til fineste været på ganske lenge. Berit har pakket sammen og blåst hjem.for å lage vind i skjørtene under andre himmelstrøk ?...eller for å stelle det til for noen andre.
I Gjengangeren går i alle fall debatten friskt om en invitasjon til juleotte fra Børre med kjeden til alle hans "undersåtter".
En fra SV åpnet kjeften og ville ha seg frabedt å bli invitert til kristen julemarkering, skrevet på kommunens brevpapir.
Andre trofaste kamerater sto fram og sa at det var da bare kos og moro og helt frivillig. Børregutten avskrev SV-mannen med at han var ansatt i Human Etisk Forbund. Og så ??
Hva har det med invitasjonen å gjøre?
Dette minner om "gamle dagers" tvungne skoleavslutninger i kirka. Der man kunne slippe dersom man kunne attestere at man ikke var kristen.
Nåja.
Denne ganger raste også debatten på avisens nettside.
Mye historieløshet ute og går.
Den nordiske jula, eller Joli er eldre enn den kristne. Mye eldre.
Vi feiret at det gikk mot lysere tider og kalte det Midtvintersblot eller Joli. Da skulle det ofres til alle gudene for å blidgjøre dem foran en ny vekstsesong og for at så mange som mulig av stammen skulle overleve den harde ettervinteren og vårknipa.
Men så kom kristendommen, og med den kom Jesusbarnet og hans fødsel. Hans unnfangelse og fødsel er sterkt omdiskutert, både når og av hvem, for ikke å snakke om hvordan. Men i alle fall passet det å legge hans fødsel til denne Joli, som var der fra før.  Etegildet beholdt vi, men grunnen til feiringa forandret seg.
Så Norge og omegn har ikke alltid vært kristen og feiret Jesu fødsel.
Norge ble ikke kristnet før 1030,  med tvang, og det gikk enda mange år før Jesusbarnet ble innført som en del av Joli.
Så jeg synes enhver får legge hva de vil i sin egen julefeiring.
Uansett er det et fint avbrekk i mørketida, og idag SKAL jeg bake tørre vafler, i alle fall.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar