Om meg

Bildet mitt
Horten, Vestfold, Norway
Ei glad kjerring med ei katt. Vi bor i et hus i en hage med masse roser, tomater og urter og hortensiaer.Stort sett trives vi med livet. Vi er veldig miljøbevisst og gjenbruker og resirkulerer og koser oss. Ellers sover vi, leser aviser, ser TV og blogger. Litt Feisboking blir det også. Vi er veldig samfunnsinteresserte og -engasjerte i dette og hint. Katta er egentlig den mest sosiale av oss.

torsdag 9. desember 2010

Soloppgang

Katta klarte å holde seg helt til klokka var sju i morges,men da bare måtte hun. Kjærringa spratt opp i bekmørket og visste at det var noe koselig som skulle skje idag. ÅÅÅÅÅ. det var julemarkedvenneturen til Kiel som skulle skje idag.
Det var en glede å stå opp. Og iløpet av  tiden det tok å fyre i ovnen og dusje og koke kaffen, fikk jeg med meg verdens vakreste soloppgang over Mosselandet, Den nølte liksom litt med å kommme seg ut av dynene, men endelig kom den seg opp, omgitt av silkelaken i alle sjatteringer av  orange og rødt. Farger en dronning verdig. Som om den dro med seg Østens vidundeligste farger for å dele med oss forfrosne nordboere.
En sterk kontrast til den uviljen en av Kinas sønner blir møtt med i morgen.
Halve verden,  samt fredsprisvinneren selv er fraværende ved seremonien.
Liu Xiaobos stol står tom
Det er første gang i Fredsprisutdelingens historie at verken fredsprisvinnern selv eller noen av hans familie har vært til stede for å motta prisen på hans vegne,
Er store nasjoner som India for ikke å snakke om Kina selv. virkelig så engstelig for en liten mann, som attpåtil sitter fengslet i hjemlandet ? For en makt fred har !
Det er nesten så en fryser på ryggen ved tanken på hvilken makt vi mennesker har til å skape fred i verden, Vi kan boikotte varer fra verdens største industriland, Kina og India.  Vi kan snu ryggen til dem og overse dem. La de lage alle disse duppedittene sine og ikke støtte dem ved å kjøpe dem. Det hadde vært et statement som hadde vaska seg.
Det er vel bare den haken ved dette at mesteparten av det vi kler på oss eller mobiltelefoner, PCer, mesteparten av alt medisinsk utstyr som btukes i verden og rett og slett mesteparten av alt vi omgir oss med, blir laget i disse to landene.
Økonomisk er de sterke.
Så hvorfor er de da så redde for denne Liu Xiaobo?
Den storste skammen for Norge, er at en av våre fremste,  mest respekterte menn, Gerhard Heiberg, ringte til Nobelkomiteen og frarådet de å gi han fredsprisen. Han falt dypt i min aktelse. Bare han selv vet hvilke motiver som drev han, Kanskje det har noe med at noen har snakket med noen innen idretten ? For der er det kanskje også makt og penger som føler seg truet.
Det er en skam.
Jeg håper seremonien blir vakker og verdig en fredsprisvinner fra det store riket i øst. Midtens Rike,  som er så vakkert, men som har så mange, grimme ansikter, akkkurat som dragene de bruker i sine prosesjoner.
Katta satte liten pris på soloppgangen, så hun klorte på¨ruta for å komme inn. Nå sitter hun klistret inntil ovnen for å tine seg opp, det lille kreket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar