Om meg

Bildet mitt
Horten, Vestfold, Norway
Ei glad kjerring med ei katt. Vi bor i et hus i en hage med masse roser, tomater og urter og hortensiaer.Stort sett trives vi med livet. Vi er veldig miljøbevisst og gjenbruker og resirkulerer og koser oss. Ellers sover vi, leser aviser, ser TV og blogger. Litt Feisboking blir det også. Vi er veldig samfunnsinteresserte og -engasjerte i dette og hint. Katta er egentlig den mest sosiale av oss.

onsdag 1. september 2010

Katteklor

Idag morges var katta så desperat etter å komme inn at hun klorte på vinduet i verandadøra. Lyden var nerveslitende og verre enn negler på tavler i gamle dager. Men den virket. Kjerringa ilte til og fikk henne inn. Grunnen til kattas desperasjon var nok at kjerringa hadde snudd litt på rutinene. Hun hadde gått på badet før hun slapp inn katta. Helkrise !! Lærte noe der, ja.
Man snur ikke ustraffet oppned på rutiner her i huset.
Vi mennesker er vel også litt sånn ? Liker ikke nye ting eller vaner eller skikker eller kulturer eller mennesker fra fremmede land. Dessverre er det ofte sånn. Man snur ikke på gamle vaner og fordommer uten at det skrapes med skarpe klør rundt omkring. Og det er synd. Tenker på hvor mye vi går glipp av ved å være så konservative og sneversynte.
Hvor mange har fått være med på en eritreisk kaffeseremoni ?
Det er helt fasinerende. Ligner faktisk på en japansk teseremoni. Se for dere et lavt bord med en vakker silkeduk på. Der står det bittesmå kopper, en til hver gjest. Vertinnen brenner kaffebønner i et kar på ovnen, disse blir malt, blandet med kokende vann og helt opp i en lang slank mugge i dekorert leirgods og får stå på ovnen og syde og trekke seg ferdig. I mellomtiden koker hun opp litt melk, nok til to kopper til hver gjest.
En  ubeskrivelig deilig kaffeduft sprer seg i rommet. Nå setter vertinnen seg bak det lille bordet. Hun skjenker kaffen med en lang stråle i de bitte små koppene og sier værsågod til gjestene. Kaffen er kruttsterk og vel så det, men nytes sakte. mens vi prater om dette og hint. og koser oss og smiler hele tida, for det føles så vennlig og gjestfritt å få være med på dette.. Etterpå får vi en kopp varm melk med litt kaffe i, og helt til slutt en kopp med varm melk. Dette for å mildne magen etter den kjempesterke kaffen. Ved siden av serveres en spesiell kake og frukt. 
For å få være med på noe sånt må man åpne hjertet sitt for andre kulturer og skikker. Man må tørre å se sine medmennesker. Gå utenom rutinene av og til, det er bra for kropp og sinn. Bare prøv !!
Så får man heller tåle litt skarp kloring på sin mentale glassplate.
Katta slikker seg og pusser klør og pels og forbereder seg på en lang, deilig hvil etter en natt som hun ikke orker å tenke på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar