Om meg

Bildet mitt
Horten, Vestfold, Norway
Ei glad kjerring med ei katt. Vi bor i et hus i en hage med masse roser, tomater og urter og hortensiaer.Stort sett trives vi med livet. Vi er veldig miljøbevisst og gjenbruker og resirkulerer og koser oss. Ellers sover vi, leser aviser, ser TV og blogger. Litt Feisboking blir det også. Vi er veldig samfunnsinteresserte og -engasjerte i dette og hint. Katta er egentlig den mest sosiale av oss.

mandag 1. november 2010

Godhet

Katta kom som vanlig inn i morges, glad og fornøyd. Sola skinte, og alt var såre vel. Både i Kattas og Kjerringas verden.
Gradestokken viser 9 varmegrader, sola skinner, kalenderen viser 1, november og ingen snø så langt øyet til Kjerringa kan se.
Og da jeg åpnet FB, lå det sannelig en venneforespørsel der fra en venn long gone. Koselig. Jeg aksepterte med glede, for jeg vet at akkurat den vennen har hatt et vanskelig liv siden sist  vi så hverandre, for bortimot 20 år siden.
Igår var også en trivelig dag. Jeg ble invitert med på sen middag, hos Hermann, av venninne og et fantastisk, nyvunnet vennepar. Vi spiste og koste oss, og praten gikk om alt mulig, fra isbjørner på Svalbard til dyp filosofi..
Vi begynte å snakke om godhet eller snillhet. Dette nesten nedsettende ordet som er utvidet til det betente ordet snillisme, og er noe vi i alle fall ikke må praktisere.
De gamle filosofene, jeg tror bl.a. Platon, filosoferte over det gode mennesket. Hva var/ er det gode mennesket ? Hva er godhet ?
Filosofen mente at godhet eller snillhet var en spontan gjerning som ble utført mot et annet menneske uten baktanker  om egen vinning eller at man skulle bygge opp det som i dag kalles goodwill. Altså - Nå har jeg vært snill (gjort noe godt for deg), så  nå skylder du meg noe til gjengjeld - You owe me one, heter det også i dagens språkbruk. Altså vi blir skyldig. Det finnes en konto som må gå i balanse. Som en bank med innskudd og uttak.
Men da kan jo ikke ekte godhet finnes, for vi kan ikke unngå å tenke at nå har jeg vært så snill mot han eller henne. Nå skal de værsågod  være snill igjen eller vise meg vennlighet og takknemlighet.
Så kan godhet finnes ? Og om godhet finnes, da må jo ondskap og hevn finnes også. For den ene egenskapen må altid kunne speiles i den motsatte. Balansen må eksistere.
Vi snakket også om tillit. Om hvor avhengig vi er av tillit i et samfunnn for at det skal eksistere. Uten tillit kan vi jo ikke gå utenfor våre egne hus. Vi må ha tillit til at bilistene følger kjørereglene og ikke kjører på oss med vilje. At tannlegen vår reparerer tennene våre så skånsomt som mulig og ikke kjører instrumentene ned gjennom halsen vår fordi han får lyst til å gjøre det. At vi kan sette oss inn i bussen og ha tillit til at bussjåføren kjører oss dit ruta sier han skal kjøre. Eller at politikerne gjør det de har lovet oss å gjøre hvis de kommer til makta.
Og derfor blir vi så uendelig skuffet når noen vi har full tillit til misbruker den
Fordi uten tillit mellom menneskene vil samfunnet framstå som kaotisk, uforutsigbart og skremmende.
Men idag begynner kosinga og klemminga. For ekspertene har sagt at klemming og kosing er veldig viktig for helsa vår. Og vi vil vel spare helsebudsjettene våre for unødvendige utgifter ?. Så løp ut i verden og klem din neste, kyss han gjerne også, for det er det aller sunneste. Fremdeles ifølge ekspertisen.
Katta er veldig kosete, så hun lever nok til hun er 100 katteår.

PS
Det koselige paret betalte hele regninga for det deilige måltidet, og jeg begynte med en gang å tenke på hva jeg kunne gjøre til gjengjeld for dem. For regnskapet MÅ gå i balanse !!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar